RSS

Krucha tarta z malinami

Od dawna nie wstawiałam żadnych nowych przepisów, pora to nadrobić! Na początek tarta z malinami. W tym roku krzaczki malinowe aż się uginają pod ciężarem owoców, które z ledwością potrafimy zjeść, więc przydaję się prosty przepis na wyśmienite ciasto.

Tarta z malinami i białą czekoladą:

Składniki:
* 100 g masła
* 2 żółtka
* łyżka śmietany
* 200 g mąki
* ½ łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ szklanki cukru
* ok. 300 g malin
* tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść dokładnie, pomagając sobie nożem, gdyż kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na ok. godzinę.
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180ºC. Formę do tarty smarujemy masłem i ewentualnie posypujemy bułką tartą, żeby ciasto nie przywarło ( w przypadku formy szklanej masło wystarczy) i nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do ciepłego piekarnika na ok. 15 – 20 min, aż ciasto się przyrumieni. W międzyczasie ścieramy czekoladę na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto się upiecze, posypujemy od razu czekoladą, wykładamy maliny na gorącą tartę i wkładamy do gorącego piekarnika na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła i maliny stały się miękkie. Teraz wystarczy rozgnieść delikatnie maliny widelcem i tarta gotowa.
Smacznego!

 

Reklamy

2 responses »

  1. uwiielbiam z malinami!
    jakis czas temu taka robilam i wszystkiim smakowala 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: