RSS

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

Truskawki, ach truskawki! Małe, czerwone owoce a tyle radości i możliwości dopieszczania swojego podniebienia. Dziś w kolejnej odsłonie. Formę delikatnej pianki, subtelność i lekkość tego deseru doceni każdy, szczególnie gdy w końcu powrócą gorące dni.

Sernik truskawkowy:

Składniki:
Spód:
* 150 g ciastek np. Digestivie (polecam również biszkopty – języczki)
* 40 g masła
* 70 g orzechów włoskich (można zastąpić migdałami lub nie dodawać ich i zastąpić biszkoptami)

Masa truskawkowa:
* 500 g świeżych truskawek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 1 szklanka śmietany kremówki
* ¼ szklanki miodu
* ok. 3 łyżki cukru (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki)
* 2 ½ łyżki żelatyny
* ¼ szklanki wody

Przygotowanie:
Składniki na spód zmielić na mokry proszek i wyłożyć nim tortownicę – ok 23 cm średnicy – wcześniej jednak na spód położyć papier do pieczenia.
Robimy teraz naszą truskawkową masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (ok. ¼ szklanki wody)
wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. W robocie kuchennym ew. dużej misce umieszczamy truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę, miód i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i odrobinę przestudzoną żelatynę. Wylewamy całość na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki. Używam nieco mniej żelatyny, dzięki czemu deser jest bardziej delikatny.
Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, dzięki czemu dobrze się zsiądzie.
Polecam podawać z sosem truskawkowym i listkami świeżej mięty 🙂


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: